In het Plantsoen, nu een rijksmonument, stond ooit een van de grootste kastelen van Nederland. Al rond 1300 is er sprake van een versterkte toren in een gracht, rond 1400 is er een vierkant kasteel met een brede slotgracht verrezen. Op bijgaand afbeelding vind je een impressie van dit imposante kasteel.
Keizer Karel V heeft het kasteel bezocht, net als natuurlijk Willem van Oranje. Diens zoon Frederik Hendrik liet het in de eerste helft van de 17de eeuw verbouwen en verfraaien. Frederik Hendrik liet bovendien rond 1630 de Nieuwe Dreven aanleggen, de unieke lanenstructuur die we kennen als de Toeren. Na zijn dood verloren de Oranjes hun belangstelling voor het kasteel en raakte het voor jaren onbewoond.
In 1804, ten tijde van Napoleon, besloot de regering het ernstig vervallen kasteel voor sloop te verkopen aan de gemeente Buren. Men begon aan een ontmanteling die tot 1883 duurde. Met stenen van het kasteel zijn huizen gebouwd en is de stadsmuur gerenoveerd. Her en der zijn op Burense gevels nog ornamenten van het kasteel te ontdekken.
Rond 1860 wordt het kasteelterrein omgevormd tot een fraai wandelpark: zo ontstaat het Plantsoen. Volgens overlevering zou landschapsarchitect K.G. Zocher mogelijk bij het ontwerp van het park betrokken zijn geweest.
Let op: bijgaand afbeelding is een impressie van het kasteel, zoals het er vroeger ooit heeft gestaan. Het kasteel staat er nu dus niet meer.
Meer informatie vind je op de website: Burenstad.nl